Tarta kokosowa

Tarta kokosowa | Manufaktura Smaków

 

Mamy początek lutego, więc najwyższy czas pomyśleć o czymś specjalnym na Walentynki! W tym roku przygotowałyśmy dla Was kokosowo - czekoladową tartę, która po prostu zachwyca smakiem, a przepis jest tak prosty, że już bardziej się nie da, dlatego polecam tę recepturę również panom, którzy chcieliby tego dnia zabłysnąć ;) Tarta kokosowa została polana czekoladą, co daje duże pole do popisu pod względem dekoracji, my użyłyśmy cukrowych róż, ale pięknie będą wyglądać prawdziwe kwiaty.


Składniki na tartę: 

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy (16 g)

150 g wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki roztopionego masła

masło i bułka tarta do wysypania formy


Nadzienie: 

2 jabłka

łyżka miodu

łyżka wody

pół łyżeczki cynamonu

łyżka namoczonych rodzynek  


Polewa:

1/2 tabliczki czekolady

łyżka masła lub śmietanki

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy resztę składników. Całość starannie mieszamy. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto, pieczemy przez 25 - 30 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy łyżką wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, miód i rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone). Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem lub śmietanką. 

 

Tarta kokosowa | Manufaktura Smaków

Zapisz

Reklama

Business News

loading...
loading...

Aktualnie gościmy

Odwiedza nas 30 gości oraz 0 użytkowników.