Tarta kokosowa

Tarta kokosowa | Manufaktura Smaków

 

Mamy początek lutego, więc najwyższy czas pomyśleć o czymś specjalnym na Walentynki! W tym roku przygotowałyśmy dla Was kokosowo - czekoladową tartę, która po prostu zachwyca smakiem, a przepis jest tak prosty, że już bardziej się nie da, dlatego polecam tę recepturę również panom, którzy chcieliby tego dnia zabłysnąć ;) Tarta kokosowa została polana czekoladą, co daje duże pole do popisu pod względem dekoracji, my użyłyśmy cukrowych róż, ale pięknie będą wyglądać prawdziwe kwiaty.


Składniki na tartę: 

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy (16 g)

150 g wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki roztopionego masła

masło i bułka tarta do wysypania formy


Nadzienie: 

2 jabłka

łyżka miodu

łyżka wody

pół łyżeczki cynamonu

łyżka namoczonych rodzynek  


Polewa:

1/2 tabliczki czekolady

łyżka masła lub śmietanki

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy resztę składników. Całość starannie mieszamy. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto, pieczemy przez 25 - 30 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy łyżką wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, miód i rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone). Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem lub śmietanką. 

 

Tarta kokosowa | Manufaktura Smaków

Zapisz

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków | Manufaktura Smaków

 

Tradycyjne carpaccio, to bardzo cieniutko pokrojona wołowina, z dodatkiem orzechów oraz serów, polana oliwą. W tej wersji zgadza się wszystko, oprócz mięsa, które zostało zastąpione pieczonym burakiem. Dla wydobycia aromatu buraka, pojawił się bundz, który tutaj świetnie się komponuje, ale do tego rodzaju carpaccio będzie pasować każdy ser o wyrazistym smaku.

 

Składniki (na 3 -4 porcje):
1 burak
około 200 g bundza
2 - 3 łyżki orzechów pinii
oliwa
ocet winny lub cytryna
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka płynnego miodu
sól, pieprze do smaku

 
Carpaccio:
 
Burak zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 90 minut, w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu kroimy na cienkie plasterki, tutaj dobrze sprawdza się krajalnica. W ten sam sposób, czyli możliwie najcieniej, kroimy ser. Tak przygotowane produkty układamy naprzemiennie na półmisku lub w porcjach na talerzach. Całość posypujemy orzeszkami pinii i polewamy sosem winegret.
 
Sos winegret:
 
Do miseczki wlewamy łyżkę octu, łyżkę miodu, sól, pieprz i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie dolewamy cienkim strumieniem oliwę (około 6 łyżek), przez cały czas mieszając. W trakcie dolewania oliwy warto kilka razy spróbować sos tak, żeby odpowiadał naszym upodobaniom smakowym. Na końcu dodajemy posiekaną natkę. Sos powinien mieć konsystencję emulsji.
 
 
Carpaccio z pieczonych buraków | Manufaktura Smaków

Zapisz

Zapisz

Bliny

Bliny | Manufaktura Smaków

 

Receptura ta zdecydowanie należy do kategorii: proste i genialne. Bliny nie tylko świetnie smakują z różnymi dodatkami, choć zdecydowanie najlepiej z klasycznym połączeniem śmietany, łososia i kawioru, ale także bardzo dobrze znoszą podgrzewanie, nic przy tym nie tracąc. Jeśli planujecie przyjęcie i jednym z dań będą właśnie bliny, to spokojnie możecie je przyrządzić nieco wcześniej, a później tylko podgrzać ;)

Składniki:
400 g mąki gryczanej (2 i 1/4 szklanki)
1 opakowanie suchych drożdży (instant)
1 i 1/2 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1,5 łyżki stopionego masła

masło klarowane do smażenia
 
W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, mleko, żółtka i sól. Całość wyrabiamy i dodajemy masło oraz szczyptę soli. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, przez około 40 minut.
 
Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną masła klarowanego) nakładamy łyżką ciasto, formujemy w małe placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Bliny podajemy prosto z patelni, ze śmietaną, wędzonym łososiem i kawiorem. Placuszki świetnie też znoszą podgrzewanie, nawet w mikrofalówce, posmarowane odrobiną masła.
 
 
Bliny | Manufaktura Smaków

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Miejsce na Twoją reklamę

 

reklama@echanowosolnej.pl

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Reklama

Business News

loading...
loading...

Aktualnie gościmy

Odwiedza nas 28 gości oraz 0 użytkowników.