Tarta kokosowa

Tarta kokosowa | Manufaktura Smaków

 

Mamy początek lutego, więc najwyższy czas pomyśleć o czymś specjalnym na Walentynki! W tym roku przygotowałyśmy dla Was kokosowo - czekoladową tartę, która po prostu zachwyca smakiem, a przepis jest tak prosty, że już bardziej się nie da, dlatego polecam tę recepturę również panom, którzy chcieliby tego dnia zabłysnąć ;) Tarta kokosowa została polana czekoladą, co daje duże pole do popisu pod względem dekoracji, my użyłyśmy cukrowych róż, ale pięknie będą wyglądać prawdziwe kwiaty.


Składniki na tartę: 

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy (16 g)

150 g wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki roztopionego masła

masło i bułka tarta do wysypania formy


Nadzienie: 

2 jabłka

łyżka miodu

łyżka wody

pół łyżeczki cynamonu

łyżka namoczonych rodzynek  


Polewa:

1/2 tabliczki czekolady

łyżka masła lub śmietanki

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy resztę składników. Całość starannie mieszamy. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto, pieczemy przez 25 - 30 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy łyżką wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, miód i rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone). Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem lub śmietanką. 

 

Tarta kokosowa | Manufaktura Smaków

Zapisz

FAQ

Czy istnieje możliwość wystawienia faktury?

Niestety obecnie nie ma takiej możliwości. Treści reklamowe są publikowane w oparciu o odpowiednie umowy.

 

Czy można zamówić projekt banera?

Tak, za dodatkową opłatą wykonujemy proste projekty graficzne reklam dostosowanych do wymogów portalu.

 

Czy można zamówić tekst sponsorowany?

Tak, istnieje możliwość zamówienia tego rodzaju tekstu, a także fotoreportażu.