Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami | Manufaktura Smaków

 

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami ostatnio zawładnął naszymi sercami i oczywiście podniebieniami. To jedna z tych przystawek, które naprawdę zapadają w pamięć, już od pierwszego kęsa i ma się ochotę na więcej. Jeśli planujecie karnawałową imprezę i chcecie zaserwować gościom coś nieprzeciętnego, coś, co na pewno zapamiętają na długo, to ten tatar będzie idealny. Najlepiej smakuje na obficie skropionym cytryną plasterku jabłka, tutaj nie bójcie się dać dużo soku, bo naprawdę świetnie komponuje się z całością.

 

Składniki:
4 dobrze wymoczone matiasy 
1 czerwona cebula
pół słoika suszonych pomidorów
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół cytryny
duże, najlepiej czerwone, jabłko
oliwa
pieprz

 
Matiasy, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Masę lekko doprawiamy pieprzem i mieszamy z natką pietruszki oraz oliwą. Jabłko kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Masę śledziową wkładamy do małych naczyń, mogą to być np. filiżanki do espresso (tak, jak na zdjęciu) lub małe kokilki. Pamiętajcie, żeby masę dobrze upchnąć w naczyniu, inaczej nie zachowa kształtu.  Przed wyjęciem tatara z naczynia, okrawamy brzeg czubkiem noża (wtedy łatwiej wyjdzie) i wykładamy na wcześniej przygotowany plaster jabłka (obficie skropiony). Całość dekorujemy natką pietruszki.
 
 Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami | Manufaktura Smaków

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Reklama

Business News

loading...
loading...

Aktualnie gościmy

Odwiedza nas 16 gości oraz 0 użytkowników.