Groźny wirus na Facebooku. Nie daj się nabrać!

0
115

Dostałeś prywatną wiadomość od znajomego z linkiem do filmiku z miniaturą Twojego zdjęcia profilowego? Uważaj, bo to może być groźny wirus.

Na Facebooku pojawił się nowy wirus, który podszywa się pod naszych znajomych, wystarczy kilka kliknięć, by narazić się na kłopoty. Rozsyłane przez złośliwe oprogramowanie wiadomości są naprawdę intrygujące, gdyż zawierają nasze imię, nazwisko, a także zdjęcie profilowe, które jest zamieszczone na pliku wideo.

Po kliknięciu w materiał zostajemy przeniesieni na stronę udającą serwis YouTube. Tam z kolei dowiadujemy się, że nie możemy obejrzeć materiału bez instalacji specjalnego rozszerzenia. Jeśli zdecydujemy się na sugerowaną instalację, to tym samym pobieramy złośliwe oprogramowanie, które instaluje się jako wtyczka w naszej przeglądarce.

Od momentu instalacji wtyczki wirus wysyła naszym znajomym takie same wiadomości, jakie my sami dostaliśmy, a także zamieszcza wpisy na osiach czasu ofiar. Wszystko to dzieje się bez świadomości użytkownika, dlatego warto dać znać znajomemu, że z jego konta są rozsyłane tego typu wiadomości. Wirusa można się pozbyć usuwając wszystkie podejrzane rozszerzenia, a także instalując ponownie wyszukiwarkę. Na razie nie wiadomo, jakie konsekwencje, oprócz infekowania kolejnych użytkowników, niesie za sobą wirus. Jedną z możliwości jest pozyskiwanie haseł lub przekierowania na strony z płatnymi treściami lub wiadomościami sms premium. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here